David Grosman u Beogradu

Književno veče velikog izraelskog i svetskog pisca Davida Grosmana održaće se 12. marta s početkom u 19 časova u sali Amerikana Doma omladine Beograda. Grosman će razgovarati sa svojim čitaocima i govoriti o svojim čitanim, prevođenim i nagrađivanim romanima. O književnosti Davida Grosmana govoriće Gojko Božović, pisac i glavni urednik Arhipelaga.

David Grosman dolazi u Beograd kao gost svog srpskog izdavača Arhipelaga povodom novog romana Život se sa mnom mnogo poigrao. Arhipelag je prošle jeseni objavio prvi svetski prevod ovog romana. Roman je objavljen u prevodu s hebrejskog Dušice Stojanović Čvorić.

Zahvaljujući Davidu Grosmanu i njegovom romanu, možda prvi put jedna osoba iz naših krajeva i našeg istorijskog i kulturnog iskustva postaje junak jednog velikog romana svetske književnosti. Junakinja romana je Eva Panić-Nahir, a veliki deo romana odigrava se u Beogradu, u okolini Varvarina, na Golom otoku, kao i u drugim mestima bivše Jugoslavije.

Grosmanov roman je velika i paradigmatična priča XX veka zasnovana na sudbini Eve Panić i na njenom životu od Čakoveca, preko Beograda i Varvarina, do Golog otoka i odlaska u Izrael, gde će decenijama živeti u kibucu. Život se poigrao sa Grosmanovom junakinjom, ali je nije slomio. Pričajući svoj život, Grosmanova junakinja ostavlja veliko zaveštanje samom svojom nesvakidašnjom i uzbudljivom pričom u kojoj oživljavaju složena istorijska vremena i čudesne ljudske sudbine, da bi u poznoj starosti odlučila da zajedno sa svojom porodicom ponovo poseti neka od mesta svog života, na prvom mestu Goli otok.

 

DAVID GROSMAN, 5. BEOGRADSKI FESTIVAL EVROPSKE KNJIZEVNOSTI
DOM OMLADINE BEOGRADA, 2016.
Foto: Stanislav Milojković

– Eva Panić-Nahir, po kojoj je stvoren Verin lik, bila je poznata i poštovana u Jugoslaviji. O njoj su izdate monografija i biografija, a Danilo Kiš joj je posvetio televizijsku seriju prikazanu u Srbiji, u kojoj je govorila o užasima Golog otoka. To je bio prvi put da je široj javnosti otkrivena istina – do tada potiskivana i ućutkivana – o Titovim gulazima. Eva je postala simbol hrabrosti, skoro nadljudske, simbol čovekove moći da se sačuva ljudskost i u najtežim situacijama. Pre više od dvadeset godina Eva mi je prvi put ispričala svoj život. Duboko prijateljstvo nas je spajalo, nije bilo moguće ne voleti je i ne diviti se njenoj hrabrosti i ljudskosti – kaže David Grosman o nastanku romana Život se sa mnom mnogo poigrao.

Za potrebe pisanja ovog roman Grosman je posebno posetio Beograd, kao i neka mesta u unutrašnjosti Srbije i u Hrvatskoj za koje je vezan život Eve Panić-Nahir, a posetio je i Goli otok.

Arhipelag je ranije objavio Grosmanove romane Konj ulazi u bar, Vidi pod: Ljubav, Izvan vremena, Do kraja zemlje, Njeno telo zna.

Grosman dolazi u Beograd s reputacijom jednog od najvećih živih svetskih pisaca. Njegove knjige izlaze u izdanjima vodećih svetskih izdavača, prevode se na sve veće jezike i vrlo često dobijaju najprestižnija priznanja kako književne kritike, tako i brojne čitalačke publike. Za roman Konj ulazi u bar Grosman je dobio Međunarodnu nagradu Man Buker. Ovo jedinstvo kritike i publike posebno treba naglasiti u Grosmanovom slučaju. Njegove knjige gotovo svuda izlaze u velikim tiražima, mnogo većim nego što je uobičajeno za pisce vrhunske književnosti.

Komentari