BEOGRAD-PAKRAC

Kultura. Umetnost. Kult. Religija. Savremenost.

Dom omladine Beograda, kao ustanova kulture Grada Beograda organizuje u Pakracu seriju kulturnih dešavanja koje će se u sledećem periodu odigravati u Vladičanskom dvoru u Pakracu. Ovo mesto, čuveno po svojoj izuzetnoj biblioteci, svojevrsno je regionalno kulturno žarište već vekovima, sa bogatom i raznovrsnom istorijom, najčešće vezanom za uspostavljanje mostova među zajednicama.

Zbog toga će osnovna ideja ovih događaja biti podsticanje diskusije o nekim od najvažnijih problema savremene kulturne scene – globalne i regionalne, popularne i visoko umetničke. Želja nam je da u formi javnog foruma, sa našim gostima uspostavimo stalnu platformu na kojoj bi se, uz dobru muziku i intrigantne filmove, promišljalo, prepoznavalo i mapiralo sve što obuhvata ključne buduće umetničke tokove.

 

PROGRAM

Subota, 15. Septembar

17.00 časova / Razgovor na temu: ”Kult i kultura – dinamika religijskog stvaralaštva”
Govornici: Stevan Jovanović, Velibor Martinović i Jovan Blagojević.

Religija, u svojim različitim oblicima, neotuđivi je deo svake kulture. Kult kao formativni deo religije, stoga, predstavlja područje dinamičnog međuuticaja kulture i religije i svojevrsni stvaralački iskaz kulturnog obrasca društva i religijskog iskustva čoveka. U tom kontekstu, kult predstavlja osnovu identiteta pojedinca i društva, kako na svesnom tako i na nesvesnom nivou postojanja. Na koji način je religija uticala na oblikovanje kulture i identiteta u prošlosti i u kojoj meri savremena raznolika kriza identiteta suštinski predstavlja religijsku krizu? Kako istorijsko iskustvo iz kriznih perioda prošlosti iskoristiti za razrešenje savremenih kriza?

Stevan Jovanović, dipl. teolog, nastavnik Verske Nastave u 5. Beogradskoj gimnaziji, master kandidat na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Autor više naučnih i popularnih članaka i čest predavač na tribinama i javnim predavanjima.
Velibor Martinović, dipl. teolog, master arheologije i doktorand arheologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Nastavnik Verske Nastave u 8. Beogradskoj gimnaziji, autor više popularnih i naučnih radova iz oblasti biblistike i biblijske arheologije.
Jovan Blagojević, dipl. teolog. Nastavnik verske nastave u Beogradu. Višegodišnji saradnik radio stanice Slovo Ljubve, osnivač Biblisjkog kulturnog centra. Autor većeg broja naučnih i popularnih radova kao i knjige za decu i mlade Letopisi iz Vavilonije i Persije. Osnivač je Biblijskog kulturnog centra, udruženja koje deluje sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Irineja. Pokretač je urednik časopisa Bibijske studije.

19.00 časova / Dokumentarni film ”Leonid Šejka”
(režija: Milan Stevanović, produkcija: Filmske novosti 2017., trajanje 30 minuta)

Dokumentarni film ”Leonid Šejka” na umetnički specifičan način prati život i delo velikog slikara Leonida Šejke, početke stvaranja umetničke grupe ”Medijala”, ali i spiritualnu pozadinu skrivenu iza umetnosti.

+ Eksperimentalni film ”Poslednji zapis Leonida Šejke”
(režija: Zlatko Stojilović, produkcija Stanković i sinovi 2017, uz podršku Filmskog centra Srbije, trajanje 15 minuta)
Sinopsis: Napredak bez ograničenja. Svetom iluzija se vlada kripičkim obmanama. Opasnost vreba sa deponija. Borba avangradnog umetnika sa sopstvenim demonima.
Biografija: Zlatko Stojilović rođen je u Srbiji 1977. godine. Obrazovanje je stekao na Filozofskom fakultetu, diplomirao režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Radi kao samostalni filmski reditelj.
http://www.imdb.com/name/nm1552111/?ref_=ttfc_fc_dr1
https://apokrifsejka.blogspot.com/

20.00 časova / Saturday Blues – ”Nesalomivi: Aleksandar Đukić & Bojan Vulin”

Aleksandar Đukić, bas i glas, i Bojan Vulin, gitara i glas, nastupaju u intimnoj izvođačkoj formi sa sopstvenim čitanjem najrafiniranijih bluz autorskih opusa. Njihovi heroji i muzički uzori su: Robert Johnson, Elmore James, Big Bill Broonzy, Otis Rush, Sonny Boy Williamson
Aleksandar Đukić kaže: ”Od svih bluz autora verovatno nam najviše znači Peter Green, čiju muziku najbolje osećamo. On je umeo da crni bluz izvodi na samosvojan način i doda mu jednu emotivnu komponentu koje verovatno ni sami originalni bluz autori nisu bili svesni, a to je izvesna spiritualnost te muzike i neobična toplina, u jednom relaksiranom maniru koji je Grina odvajao od glasnih hard-bluz rokera njegovog vremena. Verovatno se zato malo ljudi usuđuje da svira Grinove kompozicije, jer nije nimalo lako, a za nas je upravo to veliko uživanje i pravi izazov! Mi inače naglasak stavljamo na jedno vrlo intimno izvođenje bluza u verzijama koje nisu puke reprodukcije poznatih standarda. Od početka smo se trudili da se prema izabranom bluz repertoaru odnosimo kao prema pesmama koje smo sami napisali. Dakle upijamo ih – poistovećujemo se sa njima, svesno ili nesvesno ih personalizujemo i tek onda one izlaze iz nas na način kako to radimo.”

 

Dobro došli na druženje!

 

Dom omladine Beograda je ustanova kultura i obrazovanja Grada Beograda, koja već preko 50 godina, još od 1964. godine, kreira i organizuje programe za mlade i u saradnji sa mladima. U svom spektru delatnosti obuhvata sve umetničke discipline i forme: muziku, film, pozorište, vizuelne umetnosti i nove medije, debatne i tribinske programe. Osnovna načela i kriterijumi u kreiranju programa su kvalitet, inovativnost, aktuelnost i dostupnost programa publici. Organizuje preko 1000 programa na godišnjem nivou, kao i dve velike manifestacije: Beogradski džez festival i Martovski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma.

Dom omladine Beograda ostvaruje intenzivnu saradnju i aktivnu komunikaciju sa brojnim kulturnim, obrazovnim i naučnim ustanovama, omladinskim i studentskim asocijacijama, te sa vladinim i nevladinim organizacijama. Takođe, realizuje programske aktivnosti sarađujući sa brojnim ustanovama kulture i umetnosti širom Srbije, u regionu i na međunarodnom nivou.

Komentari