Predavanje: NACIJA IMIGRANATA

Predavač: David Goldfield, Ph.D, Robert Lee Bailey Professor of History, UNC Charlotte
 
Integracija imigranata u novu sredinu je po svemu sudeći tema od globalnog značaja. Narodi različite verske i etničke pripadnosti mogu da koegzistiraju u jedinstvu. Kakva rešenja  drugim narodima može da ponudi američko iskustvo, uzimajući u obzir kulturološke razlike?

O predavaču:
 
David Goldfield je rođen u Memfisu a odrastao u Bruklinu – kombinacija koja ga je obdarila naročitom britkošću uma. U pokušaju da ublaži oba uticaja, upisao je Univerzitet u Merilendu. To nije uspelo, ali je zato mnogo naučio pa veći deo onoga što je postigao nakon što je napustio College Park duguje upravo kolegama sa studija i obrazovanju koje je tamo stekao.
 
Zahvaljujući umeću koje je razvio studirajući na Univerzitetu u Merilendu, imao je sreću da objavi čak šesnaest knjiga o raznim aspektima južnjačke i američke (razlikuju se) istorije. Neke od njih, poput Cotton Fields i Skyscrapers, Black, White and Southern, and Still Fighting the Civil War uspele su da osvoje nagrade. Ono što je naučio sada deli sa svojim studentima na Univerzitetu Severne Karoline gde predaje istoriju.
 
Priznaje da sem istorije nema mnogo hobija. Zadovoljstvo mu pričinjava njegov rad. Ali u predasima između podušavanja, pisanja i istraživanja, uživa u slušanju muzike Buddy Holly -ja i Gustava Mahler -a (mada ne istovremeno), čitanju dela južnjačkih autora, džogiranju (ili trčanju – kako se to nekad zvalo) i gledanju bejzbola.
 
Goldfield  je takođe savetnik za muzeje i mesta od istorijskog značaja. Uz podršku američke vlade, on predaje o američkoj kulturi u raznim zemljama širom sveta. Voli da priča. Najaktuelnija knjiga mu je America Aflame: How the Civil War Created a Nation, objavljena 2011. Trenutno piše knjigu The Gifted Generation, o životu u Americi nakon Drugog svetskog rata.
 
Baka mu je rođena u Beogradu.
Više o predavaču: www.davidgoldfield.us

Broj mesta je ograničen! Molimo da prethodno najavite svoj dolazak putem mejla: beograd@americancorners.rs

Komentari