LETO NOAR FILMA U AMERIČKOM KUTKU

Četiri predavanja, četiri filma, četiri mračne noći. Ulaz je besplatan.
Leto je, a to znači samo jedno: mrak. Senke padaju na uglove ulica. Noć u velikom gradu. Vođe kriminalaca ogrezli u zlo. Okoreli detektivi. Neodoljive fatalne žene. Scene prošlih događaja. Pomračenja. Scene budućih događaja. Ljubav. Mržnja. Ubistvo. Sve ovo je noar film.

Pridružite nam se na putovanju kroz zlatno doba klasičnog Holivuda na kom otkrivamo izvanredne čari noar filma. Ovaj stil iz četrdesetih i pedesetih godina prošlog veka je predstavljao mračni senzibilitet koji se naslućivao u američkim posleratnim filmovima. Ovi filmovi, koje su francuski kritičari nazvali „film noir“ (mračni film) zbog upečatljivih crnih i belih slika i njihovih teških tema, govore o tamnoj strani medalje američkog sna, gde sve polazi naopako u ludom i nekontrolisanom svetu. Premda mračnog tona i sadržaja, ovi filmovi takođe predstavljaju vrhunac studijske ere Holivuda, kada su veliki umetnici sa svih strana sveta želeli da rade zajedno i doprinesu jedinstvenoj dinamičnosti raznolikih kultura u SAD.

 

 

Leto noar filma vam predstavlja Greg de Kuir mlađi. De Kuir je odbranio doktorat iz filozofije na Fakultetu dramskih umetnosti Univerziteta u Beogradu. Njegovu knjigu „Jugoslovenski crni talas“ je objavio Filmski centar Srbije 2011. godine. Živi i radi u Beogradu kao nezavisni kustos, pisac i prevodilac.

 

Komentari