14. FIST: DRAMA QUEEN

DRAMA QUEEN je edukativni program koji se bavi temom drega kao pozorišne umetnosti u okviru 14. FIST-a. Krovna tema 14. izdanja festivala FIST jeste samospoznaja, odnosno pronalaženje, preispitivanje i redefinisanje sopstvenog identiteta, a dreg upravo kroz jednu parateatarsku formu hipertrofira i ukazuje na rodne stereotipe, ujedno vršeći inverziju rodnih uloga.

Program se sastoji od više programskih celina (tribine, predavanja, radionice, performans i izložba), sa fokusom na radionice tokom kojih će polaznici u saradnji sa svojim mentorima, poznatim beogradskim dreg kraljicama, izgraditi svoje dreg identitete na osnovu motiva iz istorije pozorišta i drame, koje će prezentovati na završnom performansu i izložbi.

Tim srpskih dreg kraljica će pomoći polaznicima da prođu kroz sve aspekte drega – dramske, vizuelne, identitetske – i da za 7 dana kreiraju svoje dreg ličnosti inspirisane motivima iz pozorišta, a zatim prezentuju svoje radove kroz performans i fotografiju.

Predavači: Dekadenca, Karma Geddonia, Uma Killix, Lana Vee, Golden Orb, Mrs LillyCafe, Dita Von Bill, Ognjen Obradović i Sonja Veljanovski.

 

Biografije predavača

Dekadenca je proizvod velike ljubavi prema sceni, mjuziklu, brodvejskim i holivudskim divama koje su “veće od života” i koje zahvaljujući svojoj veličini opstaju uprkos prolaznosti vremena. Njeno ime dolazi iz mjuzikla Kabare i lika Seli Bouls koja često ponavlja frazu “Divine decadence!” Dekadenca je takođe suptilna posveta dreg performeru Divajnu, koji je bio krupnija dama sa stavom, stilom i obrvama. Svojim nastupom pokazuje kako je dreg forma umetnosti koja obuhvata scenski pokret, glumu, slikanje i pevanje.

 

Filip Rađenović (Uma Killix) je diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na odseku Grafičkih komunikacija. Tokom studija nagrađen je od strane Evropskog pokreta u Srbiji kao jedan od 50 najboljih studenata da putuje kao mladi ambasador Srbije. Nakon studija učestvuje u ArtsLink Residency programu putem kog je bio stipendiran da kroz umetnost sarađuje sa kvir komunom u oblasti San Franciska. Kvir izrazom aktivno počinje da se bavi tokom studija eksperimentisanjem u fotografiji i videu. U tom procesu nalazi sopstveni izraz koristeći sebe kao modela i razvija kreativnu dreg kuću Killix koja mu danas predstavlja temelj za izraz kroz različite vrste medija.

 

Haus of KayGie (KejDži) je kreativna platforma koja podržava dreg umetnost, klab kid modu, kvir kulturu i transformacije u čudovišne fantazije i kreirana je od strane dve dreg kraljice, Karma Geddonia i Golden Orb. One su organizatorke moderne dreg platforme u Beogradu koja podržava lokalne kraljice, kreirajući najuzbudljivije dreg događaje u Srbiji.

Karma Geddonia je poznata po svojoj kemp šminci i floralnoj estetici, eksplicitnom i smrtonosnom radikalno-feminističkom odnosu prema muškarcima i istraživanju ideje biti čovek, rodno-društvenim strukturama i ljubavi koristeći se ironijom i komedijom.

Golden Orb je najbolja umetnica dreg šminke u Beogradu i njeno ime dolazi od specifičnog pauka koji pravi snažnu i neraskidivu mrežu koja je u njenim nastupima povezana sa idejom ujedinjenja sa univerzumom i spiritualnom energijom.

 

Lana Vee je dreg kraljica čija se grana dreg umetnosti zasniva na vizuelnom i konceptualnom prikazu lika na sceni ili fotografiji. Inspraciju nalazi u svemu oko sebe, a na taj način kreira i same kostime, reciklažom starih stvari, koristeći razne materijale od papira do svile.  Neke od najvećih inspiracija pronalazi u Disney pričama, epskoj i naučnoj fantastici. Neizbežna je i ljubav prema cosplay-u i pored fantastičnih likova nekad ispiraciju dobija i od istrojskih, stvarnih likova. Na našoj sceni je poznata i kao shape shifter ili kameleon kraljica. Do sada ste mogli da vidite njene nastupe u KC Gradu, kao i na raznim klabing žurkama.

 

Mrs. LillyCafe (Ljubica Kafekuvarica) nastaje 2014. godine, a početkom 2017. kreće sa nastupima u Beogradu, prvo sa dreg kolektivom Wyrd Sisters, potom i na Drag Race Viewing Party-ima iste godine. Od tada je imala preko 25 javnih nastupa. Osim nastupa, Lilly se pojavljuje u radionicama, panelima, žurkama, dokumentarnim filmovima, časopisima i studentskim radovima. Našoj publici postala je poznata kao commedy kraljica. U slobodno vreme stilizuje perike za sebe i druge dreg kraljice.

 

Sonja Sajzor počinje da istražuje dreg umetnost 2007. godine, a dreg performans 2011. Nastupa u Beogradu od marta 2011, prvo kao recitatorka poezije u Teatru 78. Od 2014. učestvuje u raznim izložbama i nastupa kao lipsink performerka na kvir događajima. U avgustu 2015. pokreće svoje žurke Tronic Lab koje počinju da predstavljaju umetnost drega beogradskoj klubskoj sceni i počinje da nastupa kao DJ. U maju 2016. počinje da pravi muziku i nastupa kao pevačica. Od novembra 2018. počinje da pravi materijal za YouTube, u kojem često diskutuje o socijalnoj pravdi i umetnosti drega sa drugim dreg performerkama.

 

Dita Von Bill je prva srpska konceptualna kraljica, čiji performansi slikaju životne priče, korišćenjem boja, zvuka, videa, referenci i snažnih poruka. Nastala je kao posledica uticaja Madonine Erotica ere. Ona je neustrašiva u svojoj borbi za slobodu i ljudska prava, te dreg koristi da izrazi svoje stavove i aktivizam. Njeni dosadašnji performansi govorili su o nasilju nad ženama, političkim nekorektnostima, suicidu, diskriminaciji unutar LGBTQ+ zajednice i mnogim drugim društveno značajnim temama. Nastupala je u Budimpešti, Segedinu, Zagrebu, Stokholmu, Sarajevu i drugim mestima.

 

Ognjen Obradović završio je osnovne i master studije Dramaturgije na FDU u Beogradu, a trenutno je na doktorskim studijama Teorije dramskih umetnosti, medija i kulture na istom fakultetu. Zaposlen je kao asistent na predmetima Istorija svetskog pozorišta i drame i Istorija južnoslovenskog pozorišta i drame. Izvedene su mu drame i radio dramska dela: Nedelja: juče, danas, sutra (2013, BDP, nagrada na konkursu BDP-a za dramski prvenac), Put u Lisabon (2015, Radio Beograd, prva nagrada na Konkursu Radio Beograda za minijaturu), Da mi je spustim ovu suzu (2016, Radio Beograd), Hajka na vuka (2018, Šabačko pozorište), Kako održavati fikus (2018, Narodno pozorište Užice). Izdao je zbirku poezije Oticanja (2016), za koju je dobio nagradu Mladi Dis.

 

Sonja Veljanovski počinje da se bavi plesom sa 9 godina. Njeno plesno putovanje otpočelo je latino i standardnim plesovima kojima se bavila deset godina. U međuvremenu se zainteresovala za podučavanje i počela da asistira u pedagoškom radu sa početnim grupama. Nakon toga se u potpunosti okreće ka jazz baletu i uličnim plesnim stilovima. Edukovala se na plesnim radionicama po Evropi i uporedo napredovala kao plesač, predavač i koreograf. Njen rad obuhvata i jamajčanski ples, dancehall kao i voguing. U poslednjih nekoliko godina voguing kao plesni stil zbog svog šireg kulturološkog značaja postaje centar njenog interesovanja kao plesača i koreografa. Poslednje dve godine provela je u jugoistočnoj Aziji baveći se jogom i plesom.

 

DRAMA QUEEN performans

16.5. (četvrtak) u 21:00 u Klub sali Doma omladine održaće se završni dreg performans polaznica i polaznika DRAMA QUEEN programa – edukativnog programa u okviru 14. FIST-a, tokom kog su polaznici sa timom mentora i predavača za sedam dana kreirali svoje dreg identitete inspirisane motivima travestije kroz istoriju pozorišta, koje će ovom prilikom premijerno predstaviti javnosti.

 

FB event: https://www.facebook.com/events/445933639548524/

FIST stranica: https://www.facebook.com/FestivalOfInternationalStudentTheatre/

FIST sajt: www.fist-festival.com

 

 

 

 

Komentari